POLLENALLERGI

Sæsonbetinget allergi

Pollenallergi, også kaldet høfeber, er en sæsonbetinget allergi som løber fra slut februar helt hen til omkring start september. Pollenallergikere reagerer på én eller flere pollentyper som også er allergener. Det er immunsystemet som overreagerer på normalt ufarlige stoffer, og derved danner kroppen histaminer.

Pollen er små partikler, der dannes i blomstens støvdragere, allerede året før blomsten springer ud. Hvert pollenkorn er så lille, at du ikke kan se det med det blotte øje. Pollenkornene bliver spredt med vinden fra blomster, planter og træer – de letteste pollen kan bevæge sig mange kilometer med vinden – birkepollen helt op til 3000 km. Derfor kan en pollenallergiker ikke vide sig sikker, selvom der tilsyneladende ikke burde være pollen i luften i det pågældende område.

Se symptomer

Symptomer

Histaminerne som kroppen udskiller, giver symptomer på pollenallergi:

 • løbende næse og nysen
 • rindende øjne
 • kløe i næse og svælg
 • hudkløe
 • eksem/udslæt
 • nældefeber
 • træthed, uoplagthed
 • manglende koncentrationsevne
 • irritation
 • hyppig vandladning
 • maveproblemer
 • kulde-/varmefornemmelser
 • høfeber, astma

Behandling

Medicinsk behandling af pollenallergi: 

Medicinsk behandling af pollenallergi tilbydes i form af anti-histaminer som dæmper reaktionerne på histamin. Den klassiske og mildeste medicinsk behandling, er næsespray, tabletter med antihistamin samt binyrebarkhormonbehandling som dæmper inflammation. Medicinen forhindrer kroppen i at give de allergiske reaktioner og dæmper irritationerne i slimhinderne.

Ofte kan det være svært at dæmpe symptomerne helt med medicinsk behandling, og på længere sigt kan binyrebarkhormonbehandling have en negativ effekt på kroppens slimhinder. Det ses jævnligt, at antihistaminbehandlingen også giver en ufattelig træthed, der gør det svært at fungere i en normal hverdag, mens de tages.

Akupunkturbehandling: 

Vi tilbyder akupunkturbehandling for pollenallergi som kan lindre symptomerne og dæmpe behovet for medicin betragteligt. Akupunkturbehandling og auriculoterapi balancerer kroppens belastede organer og mindsker kroppens immunreaktion. Behandlingen er en ikke-invasiv metode, som er uden bivirkninger og har en stærk positiv effekt.

Pollenallergikere kan med fordel opstarte behandling 14 dage før deres allergi starter, en måned før hvis symptomerne er meget slemme. Er man senere ude, er der også rigtig god effekt ved behandling efter symptomerne er startet.

Krydsallergier

Pollenallergikere, kan opleve at få allergiske symptomer, når de spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier.
Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Det kaldes krydsreaktioner.

Nogle mennesker med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre har kun symptomer i pollensæsonen. Det hjælper ikke på symptomerne fra selve pollenallergien, at du undgår de fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Op til 50% af pollenallergikere reagererer også med krydsallergi.

Herunder kan du se hvilke allergier krydsreagerer med fødevarer: 

Birkepollen
Frugter
Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, fersken, pære og æble (specielt grønne)
Grøntsager
Gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, ærter og selleri (både knold og blad)
Nødder
Peanuts, hasselnødder, mandler, cashewnødder, valnødder, paranødder, pistacier, pekannødder, macadamianødder
Græspollen
Frugter
appelsin, banan, melon
Grøntsager
grøn peber, pastinak, selleri (knold- og blad-), tomat, ærter
Nødder
jordnødder/peanuts
Andet
persille, purløg, visse kryddersnapse, vermouth, solsikkekerner, kamille
Bynkepollen
Frugter
appelsin, melon, banan
Grøntsager
bønner, ærter, kikærter, linser, peberfrugt, selleri (knold- og blad-), soja, tomat, gulerod, pastinak, persillerod
Andet
kamille, persille, solsikkekerner, krydderier og krydderurter (fx pizza-krydderier)

Fødevaretest

Er du i tvivl om, hvorvidt du reagerer på fødevarer ved pollenallergi, eller andre fødevarer, tilbyder vi i klinikken en fødevaretest i form af blodprøve (fingerpriktest) som afdækker 180 fødevarer og giver dig helt specifikt svar på hvilke fødevarer din krop ikke tolerer og reagerer på. Læs mere om fødevaretesten her.

Fødevaretest

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål eller brug for mere hjælp, så er du mere end velkommen til at kontakte mig. Jeg står klar til at hjælpe og guide dig.

KONTAKT MIG